На лидера на управляващата партия Право и справедливост (ПиС) Ярослав Качински му

...
На лидера на управляващата партия Право и справедливост (ПиС) Ярослав Качински му
Коментари Харесай

Враговете на полското правителство: бежанци, ЛГБТ и Германия

На водача на ръководещата партия " Право и правдивост "  (ПиС) Ярослав Качински му звънят от немското посолство във Варшава. Глас със мощен немски акцент му споделя, че немският канцлер би желал да беседват по въпроса за пенсионната възраст в Полша. Според канцлера тя трябвало да се вдигне до нивото, на което е била при ръководството на Доналд Туск. На което Качински гордо дава отговор: " Това решение ще вземат поляците, на референдум. Туск към този момент го няма, тези неща завършиха. "  И с решителна мимика затваря телефона.

Този избирателен клип, написа ARD, рисува един облик на ПиС, какъвто самата партия доста би желала да сътвори в главите на гласоподавателите - на политическа мощ, която пази полските ползи против похищенията на непознати сили, най-много на Германия. Тъкмо тези ползи трябва да бъдат предпазени, като на изборите се пусне съответната бюлетина.

Новият остарял зложелател е Германия

Защото в неделя поляците гласоподават за парламент, а ръководещата партия ПиС е сложена под мощен напън. Да, съгласно допитванията тя продължава да води с към 32% поддръжка, само че тази поддръжка е спаднала с цели 10 пункта спрямо резултатите на ПиС от предходните парламентарни избори.

Партията на Качински има потребност от външен зложелател, с цел да се показа като закрилница. През 2015 година тя подклаждаше страховете от бежанци и мигранти, през 2019 - от хомосексуалните хора. Сега пък желае да активизира гласоподавателите със страхове от Германия - онази съседка, която на няколко пъти е нападала Полша, взела участие е в разделянето на страната, била е нечовечен окупатор. Предизборното обръщение е остро като кинжал: " Полша или Германия - изборът е твой ".

В неделя поляците ще изберат 460 членове на Долната камара на Народното събрание и 100 членове на Сената. Доналд Туск е главният претендент на опозицията.Снимка: Radek Pietruszka/PAP/dpa/picture alliance

Нещо повече - ПиС показва даже Европейски Съюз като удължена ръка на Берлин, защото тъкмо германците имали най-голямо въздействие в Брюксел. А водачът на опозицията Доналд Туск, който преди време беше президент на Европейския съвет, поради проевропейската си настройка бива оклеветяван като сътрудник на немските ползи. Като " доказателство "  за това ПиС показват един приветствен видео адрес до немската консервативна партия ХДС, който Туск записа на немски език през 2011 година. В това приветствие опозиционният лидер казва: " Вашето отношение към ръководството беше благословия - не единствено за Германия, само че и за цяла Европа. "

Поведение с дълбоки последствия

" За Германия "  - проправителствената телевизия непрестанно повтаря тези думи на Туск с едно и също подстрекателство: Туск и опозицията не се интересували от Полша. В реалност те обслужвали Германия - страна, с която Полша дели сложна обща история.

Антигерманските настроения, които ПиС употребява в предизборната си пропаганда, преследват една ясна цел, споделя пред ARD Агниешка Лада-Конефал от Германския институт за Полша в Дармщат. Целта е да бъдат мобилизирани най-много тези поляци, които са сериозно настроени към Германия. Тъкмо към тях е ориентирана тази изразителност, добавя Лада-Конефал. " Тази група надалеч не е толкоз огромна, само че е значима за ПиС ", изяснява експертката. Това е твърдият електорат на партията, както и тези гласоподаватели, които по разбиране гласоподават за крайнодесните.  " Останалите групи гласоподаватели ПиС обслужват със обществени обещания и фамилни надбавки. "

Тази антигерманска изразителност води до необозрими последствия, счита Лада-Конефал. Тя споделя, че последните допитвания показват по какъв начин обликът на Германия в очите на поляците към този момент не е толкоз позитивен, колкото е бил преди 10-15 години. А този дълготраен резултат вероятно ще се резервира и след изборите на 15 октомври, счита тя.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР